Het kloppend hart van het noorden als het gaat om topsport; dat is Middenhal van MartiniPlaza in Groningen. De hal is de thuishaven van enkele goed presterende clubs als het gaat om zaalsporten en heeft een indrukwekkende capaciteit van 6000 personen. Geen enkele andere zaalsportlocatie in Nederland trekt zoveel toeschouwers bij bijvoorbeeld basketbal, volleybal of korfbal. Daarnaast wordt de hal ook gebruikt voor beurzen en grote concerten. Een multifunctionele oplossing was dus vereist.

Het technische team van MartiniPlaza heeft afgelopen jaar aangegrepen om de lichtset en bijbehorende infrastructuur compleet te vernieuwen. Aanleiding hiervoor was het verwijderen van alle loopbruggen om de rigging-capaciteit van het dak te vergroten. De oude installatie, bestaande uit conventionele PAR64 armaturen, was bevestigd aan deze bruggen waardoor men na moest gaan denken over een andere invulling qua licht. Tijdens het proces is ook de sportverlichting vervangen. MartiniPlaza is nu helemaal klaar voor de toekomst.

Tijdens de zoektocht naar een vervanger voor alle 140 PAR64 armaturen, die zowel het speelveld als de tribunes verlichtten, werd een groot aantal LED-armaturen van diverse fabrikanten getest. De CLF Odin bleek uiteindelijk de enige die qua lichtopbrengst serieus kon wedijveren met de PAR64 armaturen. “We gebruiken al een aantal andere CLF armaturen in de andere zalen, waaronder bijna 100 stuks CLF LEDwash RGBW. Naast de lichtopbrengst waren we tevens zeer onder de indruk van de egale projectie en kleurenmenging van de CLF Odin. Omdat we ook qua mogelijkheden vooruit wilden gaan, waren het grote zoombereik en lime LED’s absoluut van toegevoegde waarde. Uiteindelijk hebben we gekozen om de Odins toe te passen boven de tribunes en het veld aan te lichten met CLF Ares LEDwashes”, aldus Wybe Berkepas van MartiniPlaza. Om accenten te leggen op belangrijke punten als uitgangen, baskets en middenstip zijn verder nog enkele CLF Spectrum P2’s Variwhite toegevoegd.

Omdat alle technische infrastructuur was bevestigd aan de loopbruggen die verwijderd zouden worden, moest ook daarmee opnieuw begonnen worden. Qua netwerk is gekozen voor een betrouwbare Luminex-setup, bestaande uit een GigaCore 12 switch, LumiNode 12 en LumiSplit 1.6 DMX splitters. Berkepas: “Een gebruiksvriendelijk systeem waarmee we flexibel kunnen werken. Zo hebben we meerdere punten in de zaal om in te prikken. Ideaal voor de grote variatie aan evenementen die plaatsvindt in de Topsporthal.” Via het netwerk worden ook de LSC APS stroomverdelers aangestuurd. “We hoeven hierdoor niet naar de technische ruimte bij het opstarten en afsluiten. Tevens zijn bijna alle armaturen in kleine groepen te schakelen.”

Ook qua aansturing is een flinke stap vooruit gemaakt. Om de nieuwe setup volledig te benutten, moest er een nieuwe lichttafel komen. “Bij onze keuze stond compactheid en bedieningsgemak voorop. Vanuit daar kwamen we al snel bij de Avolites Quartz. Deze wordt veel in onze omgeving gebruikt, waardoor veel freelancers ermee overweg kunnen. Voor de vrijwilligers die het licht bedienen tijdens de basketbalwedstrijden hebben we een Mobile Wing beschikbaar. In dat geval programmeren wij de set voor en plaatsen de Quartz vervolgens backstage. De vrijwilligers kunnen dan op een eenvoudige manier alles uit de set halen.”

MartiniPlaza startte het vervangingstraject voordat er sprake was van COVID-19. “Toen we uiteindelijk aan de slag gingen, werkten we daardoor wel met een veel kleiner team, en stonden ook levertijden onder druk. Aan de andere kant kregen we door het wegvallen van veel evenementen meer ruimte en tijd om de werkzaamheden af te ronden.” Berkepas benadrukt de prettige samenwerking met Fairlight. “Na eerdere prettige ervaringen met Fairlight bij de aanschaf van onze L-Acoustics geluidssystemen is ook dit keer oplossingsgericht meegedacht. Verder was de flexibele opstelling toen we wijzigingen aanbrachten in ons plan erg fijn.” Berkepas is blij met het eindresultaat. “We staan te popelen om aan de slag te gaan met de nieuwe set mét publiek.”