Eén van de meest toonaangevende Podium- en evenemententechniek opleidingen in Nederland, bekend van het schaaltheater, gebruikt het Avolites Titan platform om studenten wegwijs te maken in de lichttechniek. Om de lessen te faciliteren is een ruime hoeveelheid Tiger Touch II en Quartz consoles beschikbaar.

Met name door het intuïtieve karakter van het Avolites platform, is het ideaal als startpunt voor eerstejaars studenten. “Al tijdens het eerste half jaar, wat vooral gericht is op allrounden, gaan studenten aan de slag met Avolites. Basisvaardigheden zoals patchen en cue-lijsten komen dan aan bod”, vertelt Daniël van der Kreeft, docent Podium- en evenemententechniek bij het Grafisch Lyceum Rotterdam. “Doordat het platform erg visueel is en je niet hoeft te werken met het invoeren van syntaxen, kun je vrij snel aan de slag. Een goed voorbeeld is dat de pallets eenvoudig zijn aan te maken en direct kunnen worden toegepast voor live-busking. Studenten kunnen in korte tijd veel leren, waardoor ze snel resultaat zien.”

Wanneer de studenten in een later stadium kiezen voor de specialisatie lichttechniek worden ook de meer complexe zaken behandeld, zoals key frame shapes, user numbers, setlists en macro’s. Ook is er later in het jaar ruimte voor verbreding op andere platformen. “Hoewel we in het werkveld veel Avolites terugzien, vinden we het fijn om de studenten breed geschoold af te leveren. Zo bieden we ook een basis in AutoCAD en Capture, waarvan de laatste gemakkelijk te koppelen is met Avolites.”

Van der Kreeft heeft het vak geleerd in de praktijk. Zo was hij geruime tijd actief bij Purple Haze in Woerden. “Hier ben ik nog begonnen op de Rolacue. Alhoewel ik me nu toch meer thuis voel op het Titan platform en alle nieuwe functies die daarbij horen.” Op het Grafisch Lyceum Rotterdam begon hij als onderwijsassistent om vervolgens door te groeien naar instructeur. “We hebben hier prachtige faciliteiten om de studenten op te leiden. Zo hebben we één grote studio die door middel van twee tussenwanden te transformeren is in drie kleinere studio’s. Ook hebben we vier schaaltheaters waarin studenten hun ontwerpen kunnen toetsen op een schaal van 1 op 4. In combinatie met een ruime voorraad apparatuur hebben we dus alles in huis om jaarlijks een nieuwe lichting talentvolle AV- en podiumtechnici af te leveren.

 

Foto’s: Xandra Lieffering