CLF Lighting draait inmiddels al een tijdje mee en wordt niet alleen in Nederland maar ook in de rest van Europa gewaardeerd. Met name de reeks van zogeheten ‘lighting essentials’ mag niet ontbreken in een willekeurige verhuurvloot. De producten hebben tal van doordachte features, echter ligt de nadruk veelal op de IP65 rating, oftewel de water- en stofbestendigheid. Vanwaar deze focus?

Om te beginnen worden CLF producten altijd ontworpen rondom bepaalde eigenschappen die centraal staan. Productmanager Bram Adams licht toe: “We gaan te allen tijde voor de combinatie van hoge output, diepe kleuren en een verfijnde kleurenmenging. De consistentie van de kleuren bewaken we door een zeer smalle binning-range aan te houden bij het selecteren van de LED’s en wij maken het af door verfijnde kalibratietechnieken te gebruiken. We specificeren tevens onze eigen lenzen en elektronische onderdelen. Producten moeten minimaal 4 tot 6 jaar leverbaar zijn in exact dezelfde uitvoering. Een verhuurbedrijf zit niet te wachten op een versie 2. Naast hardware, proberen we ook te voorkomen dat software-updates nodig zijn. De behuizing en software worden altijd uitgerust met handige features.”

CLF producten moeten van alle markten thuis zijn. Daarom wordt ook intensief outdoor gebruik nadrukkelijk meegenomen als voorwaarde tijdens het ontwerpproces. Adams: “In Nederland kijken we dan voornamelijk naar natte weersomstandigheden. Een IP65 behuizing heeft echter ook andere voordelen. Zo is deze behuizing stofdicht, hetgeen de onderhoudstijd aanzienlijk verminderd. Alle technische en optische componenten hoeven immers niet om de haverklap gereinigd te worden. In met name Zuid-Europese landen is dit een belangrijk thema.”

Bij het ontwerpen van de IP65 behuizingen speelt temperatuurbeheersing een belangrijke rol. Er wordt gepoogd de producten zoveel mogelijk uit te rusten met natuurlijke koelingsmogelijkheden. Een goed voorbeeld hiervan zijn de koelribben op de Yara en Hera. “Het voordeel is dat de armaturen geen luide ventilator nodig hebben en dus geschikt zijn voor theaters en klassieke podia”, aldus Adams.

Qua onderhoud hebben de meeste IP65 armaturen genoeg aan een simpele wasbeurt na een heftig festival. In slechts enkele gevallen is het nodig om een behuizing te openen, om bijvoorbeeld een lamp te wisselen bij de Poseidon Hybrid of Beam. “Tijdens het ontwerpen van de armaturen besteden we veel tijd aan de service-vriendelijkheid. Als gevolg hiervan is het mogelijk om binnen 4 minuten een lamp te wisselen, omdat er slechts enkele schroeven losgedraaid hoeven te worden. Tevens kan de gehele interne module via een slide in & out principe worden uitgenomen voor service. Waar concurrerende producten een groot aantal kappen met rubberen afdichting hebben, is dit bij de CLF Poseidon-range beperkt tot slechts één. Hierdoor is de kans op lekkages door verkeerd assembleren aanzienlijk kleiner, omdat slechts één rubberen ring nodig is om het technische gedeelte water- en stofdicht te houden.”

Tenslotte bieden IP65 armaturen ook voordelen bij het ontwerpen van een podium. Adams: “Gebruik van domes en regenkappen is niet meer nodig waardoor armaturen veel subtieler verwerkt kunnen worden. Tevens kunnen ze in iedere willekeurige hoek worden geplaatst. Het elimineren van domes en regenkappen zorgt voor een significante tijdsbesparing bij op- en afbouw, maar bespaart ook ruimte in de trailer. Naast de praktische voordelen is prijs-kwaliteitsniveau van groot belang.” “CLF producten zijn werkpaarden. We ontwikkelen dan ook gericht op een bepaald prijsniveau waardoor de producten interessant blijven voor iedereen.”, concludeert Adams.