Met deze nieuwe serie brengt Sennheiser de kracht van een digitaal UHF-systeem naar een RF-omgeving en zorgt ervoor dat RF-coördinatie niet nodig is. In slechts een paar seconden wordt automatisch het meest betrouwbare signaal veiliggesteld. Door de beschikbare bandbreedte van 56 MHz kan het systeem uitgebreid worden tot wel 90 kanalen. Evolution Wireless Digital heeft een veel hogere dynamische range dan andere draadloze systemen in dit marktsegment. Met de significant lagere latency legt Sennheiser de lat een stuk hoger.

De Wireless Digital serie maakt gebruik van geavanceerde technieken die voorheen alleen toegepast werden bij geroemde Digital 6000 en Digital 9000 series. In combinatie met componenten die gekarakteriseerd worden door een uitzonderlijke lineariteit, wordt intermodulatie tussen EW-D zenders geëlimineerd. Frequenties om de 600 kHz kunnen naast elkaar worden gelegd, waardoor het systeem gemakkelijk schaalbaar en uit te breiden is tot een indrukwekkend aantal kanalen.

Het systeem is eenvoudig te configureren met behulp van de Sennheiser Smart Assist app. Via deze app is de snelle en geautomatiseerde setup te activeren, zijn alle systeeminstellingen toegankelijk en kan de gebruiker uitgebreid prestaties monitoren. De app is bruikbaar op ieder Android of iOS device.