Stadsgehoorzaal Vlaardingen is gevestigd in het hart van de stad. Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft het technisch team het productarsenaal tegen het licht gehouden en zijn gaan kijken wat hierin nog mistte. Uiteindelijk werd besloten dat er een duurzamer alternatief moest komen voor de gasontladingsspots die al 15 jaar werden gebruikt. Na een uitgebreide selectieprocedure werd er gekozen voor de Martin ERA 400 Performance. Dit armatuur stak er door het full curtain framing system en de hoge lichtopbrengst met kop en schouders bovenuit.

Voor de coronacrisis was het team van de Stadsgehoorzaal dagelijks bezig met het technisch begeleiden van professionele theater- en dansvoorstellingen. Sinds maart vorig jaar zijn ze hun pijlen gaan richten op andere zaken. Zo bieden ze de gemeente een plek om coronaproof te vergaderen, hosten ze diverse livestreams voor scholen en bedrijven én wordt de grote zaal gebruikt voor informatieve lezingen die bewoners van de stad kunnen helpen tijdens deze crisis.

"We passen ons steeds aan de nieuwe maatregelen aan, dat vergt van ons allemaal veel flexibiliteit. Het opzetten van livestreams voor lezingen is voor ons compleet nieuw terrein. Om kennis en expertise te delen, werken we samen met Vlaardingse ondernemers. Zo helpen we elkaar een handje", aldus Danny Kipp, hoofd techniek van de Stadsgehoorzaal. "Toen we vorig jaar te horen kregen dat er moeilijke maanden aankwamen, zijn we direct randzaken zoals onderhoudswerkzaamheden op gaan pakken. Tevens zijn we gaan kijken naar wat we nog misten binnen ons huidige armaturenpakket. Zo ontstond de behoefte om onze oude spots in te ruilen voor nieuwe exemplaren." Alexander van Essen van Fairlight werd gevraagd om met een geschikte oplossing te komen. Hij liet de mannen kennismaken met de ERA-serie van Martin en hierin werd de keuze voor de ERA 400 gemaakt. Een armatuur dat op diverse vlakken perfect past bij de karakteristieke elementen van het ruim 200 jaar oude theater.

"Tot voor kort maakten we gebruik van spots met gasontladingslampen, met zicht op de toekomst wilden we kiezen voor een duurzamere optie. De ERA 400 biedt het uitgebreide messenpakket en de lichtopbrengst waar we naar op zoek waren. Daarnaast was compactheid een vereiste, de ERA 400 Performance is het meest compacte armatuur in de ERA-range, hierdoor past hij zowel in de kleine zaal met een vaste grid, als in de grote zaal met een trekkenwand.”, zegt Kipp. "Waar we na de crisis het meest naar uitkijken? Ik heb nu mijn zinnen gezet op juli. We hebben de goede hoop dat we de kinderen van de basisscholen weer kunnen voorzien van een eindmusical. We hebben dit vorig jaar als laatste project gefaciliteerd, dus het zou fantastisch zijn als we daarmee mogen starten. En dan op naar het nieuwe theaterseizoen!". De Stadgehoorzaal is er met de aanvulling van de MAC ERA 400 Performance helemaal klaar voor om haar deuren weer fysiek te openen.